Sposób przygotowania

Upiec biszkopt z pięciu jajek. Po przestudzeniu przekroić na 2 części.

-Galaretkę brzoskwiniową i agrestową rozpuścić w osobnych miseczkach w 3/4 szklanki gorącej wody. Do usmażonych jabłek dodać tężejącą galaretkę agrestową , a do pokrojonych w kostkę brzoskwiń galaretkę brzoskwiniową. Umyte rodzynki dodać w równych częściach do owoców. Na spodnią część biszkoptu wyłożyć do połowy masę jabłkową , a na drugą część masę brzoskwiniową. W ten sposób jedna strona ciasta ma smak jabłkowy, a druga brzoskwiniowy. Owoce przykryć biszkoptem

-Kostkę masła utrzeć na puszystą masę, dodać krem czekoladowy, dokładnie połączyć i wsypać pokruszone wafelki. /pokruszyć przed otwarciem/ Masę delikatnie wymieszać i wyłożyć na biszkopt.

-Zagotować mleko. Żółtka utrzeć w głębokiej miseczce z cukrem i wanilią , dodać oba rodzaje mąki, dokładnie wymieszać. Gorące mleko wlewać powoli do masy jajecznej i energicznie mieszać. Przelać do naczynia ,w którym gotowało się mleko i kontynuować podgrzewanie kremu aż do osiągnięcia pożądanej , gęstej konsystencji. Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć i połączyć z zimnym kremem. Gotową masę wyłożyć na krem waflowy.

-Na wierzchu kremu wyłożyć podłużne biszkopty.

-Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodać cukier puder i zimną galaretkę. Masę śmietankową wyłożyć na wierzchu ciasta i posypać startą czekoladą i płatkami migdałowymi.

-Ciasto pozostawić na kilka godzin do całkowitego stężenia masy owocowej , kremowej i
śmietankowej.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    halina17

    pyszne ciasto
  • 0
    original
    Opublikowano

    cris04

    Pyszne,ale tylko od święta....
  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    mniam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !