Sposób przygotowania

Jabłka umyć i pokroić w cząstki, usunąć gniazda nasienne - nie obierać ze skórki. Przygotowane jabłka ułożyć w dużym rondlu.
Zalać jabłka wodą tak aby je całkowicie przykryła, gotować do miękkości na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Następnie zdjąć garnek z ognia i odstawić jabłka do następnego dnia (razem z wodą w rondlu).Następnego dnia przetrzeć jabłka przez sito, dodać cukier i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając, by się nie przypaliły.
Gruszki umyć, obrać ze skórki, zetrzeć na grubej tarce, dodać do nich rozgotowane jabłka i od czasu do czasu mieszając gotować 20 minut.
Pod koniec gotowania dodać cukier waniliowy do smaku i wymieszać.
Gotowy, jeszcze gorący mus jałkowo-gruszkowy przełożyć do wyparzonych słoików, najlepiej małych i od razu mocno je zakręcić.
Słoiki przechowywać w chłodnym miejscu lub lodówce

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !