Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto agrestowe z bezą migdałową

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 8 szt.
mąka 2 szkl.
cukier 3/4 szkl.
margaryna 1 kost.
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
białko 8 szt.
cukier 2 szkl.
Masa I
galaretka agrestowa 3 szt.
kompot agrestowy 1 l.
Masa II
śmietana 30% 1 l.

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto agrestowe z bezą migdałową

margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem na puszystą masę podzielić je na dwie części i wyłożyć każdą część na blachę tej samej wielkości wyłożoną papierem do pieczenia a następnie upiec w temp.180st.na złoty kolor.białka ubić na sztywno z cukrem wylać na blaszkę tej samej wielkości co ciasto wyrównać posypać po wierzch płatkami migdałowymi i upiec w temp.170st.ok.20min.na złoty kolor,kompot ale bez agrestu sam sok wlać do rondelka zagotować wsypać galaretki mieszać aż się rozpuszczą dodać agrest i odstawić do stężenia jak zacznie tężeć to wylać ją na upieczone ciasto wstawić do lodówki,śmietanę ubić na sztywno i podzielić na dwie części pierwszą część wylać na stężałą galaretkę przykryć drugim upieczonym plackiem wylać drugą część ubitej śmietany wyrównać i na wierzch wyłożyć upieczoną bezę z płatkami migdałowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 06.05.2012 17:33
pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak