Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta cytrynowa I

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szkl.
margaryna 1/2 kost.
cukier puder 2 łyżki
żółtko jajek
jajko 6 szt.
aromat waniliowy
cukier puder 1,5 szkl.
margaryna 1/2 kost.
sok z cytryny 4 szt.
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: tarta cytrynowa I

na stolnicy wysypać mąkę,2 łyżki cukru pudru i margarynę posiekać nożem a następnie dodać żółtko,aromat waniliowy i odrobinę wody aby zagnieść ciasto na jednolitą masę aby powstała kula rozwałkować ciasto na stolnicy wysypanej mąką i wylepić nim wysmarowaną formę do tarty ponakłuwać widelcem,przygotować nadzienie do rondelka wbić jajka dodać margarynę i cukier podgrzewać na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia cały czas mieszając dodać skórkę i sok z cytryn mieszając cały czas gotować aż masa zacznie robić się gęsta zdjąć z ognia i wylać gęstą masę na ciasto wyrównać i upiec w temp.180st.ok.20min.aż nadzienie się zetnie,przed podaniem posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

m1monika 22.10.2013 08:21
rewelacja :-)
ilka_86 01.09.2012 14:37
nie jadłam jeszcze takiej
agnieszka214 04.08.2012 17:01
lubie bardzo tarty
RenataZ-et 08.05.2012 21:02
wyśmienita :)
anja3107 06.05.2012 17:30
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak