Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bałwanki serowe

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

oliwki czarne 1 garść
marchewka 1 kawałek
pomidor 1/2 szt.
brokuł 150 g
natka pietruszki 1/4 pęczka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
twaróg 250 g

Przepis i sposób przygotowania na: Bałwanki serowe

Kroki postępowania

1
Ser twarogowy rozgniatam w miseczce widelcem, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Krok 1 - Bałwanki serowe foto
2
Z masy serowej formuję po cztery duże, średnie i małe kulki. Ustawiam kulki sera od największej do najmniejszej tworząc bałwanka.
Krok 2 - Bałwanki serowe foto
3
Część oliwek kroję w krążki, wycinam z nich oczka i guziczki. Marchewkę myję, gotuję, po ostudzeniu obieram ją i wykonuję z niej noski. Brokuła myję i gotuję w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. Po ugotowaniu przelewam zimną wodą. Na talerzu układam bałwanki z oczkami i guziczkami z oliwek i noskami z marchewki. Z połówek oliwek przygotowuję czapeczki. Ozdabiam talerz ugotowanymi różyczkami brokuła, kawałkami pomidora i gałązkami świeżej natki pietruszki. Od razu podaję.
Krok 3 - Bałwanki serowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 20.12.2012 11:24
tak przygotowane i podane danie zupełnie inaczej się je
ewelina/bunia 20.08.2012 10:58
ale super
Zoso 09.08.2012 23:03
super pomysł
Katarzyna87 06.05.2012 17:57
fajne
Misiabe 06.05.2012 16:26
Ale słodkie!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak