Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż kokosowy na pikantnie :

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

2 łyżeczki pasty Sambal Oelek,1 łyżka masła ( najlepiej klarowane )
bulion drobiowy 2 szklanki
olej z pestek winogron 1 łyżka
ryż paraboliczny 3/4 szkl.
mleko kokosowe 1 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż kokosowy na pikantnie :

W garnku o grubym dnie rozgrzać olej z masłem i obsmażyć chwilę na nim ryż . Zalać bulionem + mleko kokosowe .Dodać Sambal Oelek . Dusić na małym gazie pod przykryciem aż ryż wchłonie cały płyn .Dobrze jest potem zawinąć garnek w koc i zostawić na 30 minut By zrobił się zupełnie sypki.( ale nie koniecznie , ryż jest zaraz smaczny – można też taki ryż odgrzać podlewając kilka łyżek wody i trzymać na małym gazie mieszając aż woda odparuje ).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Juleczka20 03.09.2012 09:16
mmm..pyszności
maryśka 27.09.2011 09:33
fajny pomysł
wedith1 18.11.2010 10:04
Ryż z mleczkiem kokosowym...świetna kombinacja!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak