Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z masą brzoskwiniowo-jogurtową

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 sztuki
mąka 5 łyżek
mąka ziemniaczana 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczka
cukier 1/2 kubka
cukier wanilinowy 1 opakowanie
sól szczypta
brzoskwinie w puszce 2 puszka
galaretka brzoskwiniowa 2 opakowania
jogurt naturalny 2 opakowania
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
woda 1/3 szklanki
gorzka czekolada 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z masą brzoskwiniowo-jogurtową

Biszkopt:
5 jajek
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 kubka cukru
1 cukier waniliowy
szczypta soli

Białka oddzielamy od żółtek. Mąki, proszek do pieczenia i sól przesiewamy przez sitko. Białka solimy i ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Do ubitych na sztywno białek dodajemy żółtka – mieszamy mikserem. Do tej mikstury dodajemy przesiane składniki i dokładnie lecz delikatnie mieszamy. Ciasto rozdzielić na dwie części i przełożyć do formy. Dno wyłożyć papierem do pieczenia a brzegi wysmarować masłem. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piec w temperaturze 170-180 stopni około 30 minut (do suchego patyczka).

Masa brzoskwiniowa:
2 duże puszki brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe

Brzoskwinie odsączyć z zalewy i zblendować na gładką masę. Galaretkę rozpuścić w zagotowanym soku z brzoskwiń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Galaretkę i zblendowane brzoskwinie ze sobą połączyć i czekać aż masa zacznie gęstnieć.
Masa jogurtowa:
2 duże jogurty naturalne
3 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki wody
opcjonalnie cukier do smaku

Żelatynę rozpuścić w wodzie. Dodać ją do jogurtu naturalnego i wymieszać. Ewentualnie dodać cukier.

Polewa czekoladowa:
50 g gorzkiej czekolady

Roztopić w kąpieli wodnej.

Sposób podania:
Na wystudzony biszkopt wylać gęstniejącą masę brzoskwiniową, wstawić do lodówki aby zastygła. Po zastygnięciu wylać masę jogurtową i również poczekać aż całkowicie zastygnie. Na samym końcu dowolnie polać roztopioną czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 05.06.2016 21:22
wygląda ciekawie :)
ben-ka 16.03.2015 09:36
Smaczne ciasto, robię podobne.
Kas2 09.05.2012 22:30
wygląda wyśmienicie
MagdaeM 06.05.2012 19:46
super!
Ewa104 06.05.2012 19:03
Robię bardzo podobne ciasto,lecz z bitą śmietaną.Tak,czy tak oba na pewno są przepyszne.A zdjęcie bardzo profesjonalne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak