Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka makaronowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

makaron świderki 25 dag
mielone mięso z pręgi wołowej 30 dag
zielona papryka (świeża) mały strąk
żółta papryka mały strąk
cebula 1
pomidor 1
cukinia 1
śmietana 12-procentowa 100 ml
ser tylżycki 2-3 łyżki
świeże zioła 1 łyżka
oliwa 4 łyżki
przecier pomidorowy 4 łyżki
pieprz do smaku
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka makaronowa

Makaron gotować minutę w posolonej wodzie, odcedzić ,3/4 wyłożyć do wysmarowanego oliwą naczynia do zapiekania, posypać łyżeczką zieleniny , skropić połową oliwy.Następnie układać kolejno : mięso wymieszane z pokrojonymi w słupki i zeszklonymi na reszcie oleju cukinią i cebulą . pokrojoną w paski paprykę , obrany i pokrojony w paski paprykę , obrany i pokrojony w kostkę pomidor oraz fasolkę . Przykryć resztą makaronu z zieleniną . Zalać wszystko śmietaną wymieszaną z przecierem pomidorowym, rozcieńczonym z kilkoma łyżkami wody, przyprawić solą i pieprzem. Posypać danie startym serem i zapiekać ok. 30 min w piekarniku rozgrzanym do 180 -190 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

foczka-ks 17.01.2013 16:49
smaczne
berys18 24.05.2012 20:32
świetna zapiekanka
Jodaj 23.05.2012 13:37
mniam :)
mamusia1 16.05.2012 13:42
wspaniały!
Rafał10 06.05.2012 16:18
pyyychota !!
EWI 06.05.2012 14:12
lubię takie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak