Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek z rabarbarem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 30 dag
margaryna 16 dag
cukier puder 12 dag
żółtko jajek 4 sztuki
kwaśna śmietana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat pół łyżeczki
POSYPKA
cukier 3/4 szklanki
mąka 1 szklanka
margaryna pół kostki
żółtko jajek 1 sztuka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
DODATKOWO:
Bułka tarta klasyczna Prymat
cukier
rabarbar kilka lasek
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Placek z rabarbarem

CIASTO: Do sita wsypać sodę, mąkę i proszek do pieczenia. Przesiać to na stolnicę. Dodać cukier puder. Zrobić rowek. Do rowka dać kwaśna śmietanę, margarynę i żółtka. Wyrobić z tego ciasto. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną margaryną brytfannę. Posypać bułką tartą. Następnie pokroić w kostkę rabarbar i dać na placek. Posypać cukrem. POSYPKA: Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w misce. Powstałe ciasto porwać na kawałeczki i posypać po cieście. Piec w 180 st. przez ok. 50 min. Po tym czasie posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Juleczka20 23.08.2012 09:32
uwielbiam,pycha
plocia 25.07.2012 23:39
Właśnie dostałam rabarbar od teściowej i jutro biorę się za pieczenie tego ciasta
justys759 07.05.2012 15:29
uwielbiam!!!!
Rafał10 06.05.2012 16:18
pyyychota !!
Sylwia29 06.05.2012 14:15
Wspaniały!
EWI 06.05.2012 14:12
mmmmmmmmmm pychota!!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak