Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka twarogowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 sztuki
mąka pszenna 200 g
mąka ziemniaczana 100 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masło 120 g
cukier drobny 1 szklanka
cukier wanilinowy 1 opakowanie
śmietana 18 proc 3-5 łyżek
spirytus 1 kieliszek
ser biały 250 (twarogowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Babka twarogowa

Masło lub margarynę roztopić i przestudzić.
Ser biały zmielić lub przetrzeć przez sitko.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać, dodać proszek do pieczenia.
Jajka wybić i ucierać z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania gęstej masy, następnie do niej dodać mąki a potem partiami ser. Gdyby ciasto było zbyt gęste, dodać trochę śmietany. Na końcu dodać roztopiony tłuszcz i dobrze wymieszać, w czasie końcowego mieszania wlać alkohol (może też być rum). Do ciasta także można dodać startą skórkę z cytryny i z 2 łyżki soku.
Wlać do małej blaszki do babki i piec ok. 50-60 minut w temp. 175stopni do suchego patyczka - samo ciasto w sobie jest dość wilgotne, więc ten suchy patyczek może jednak być trochę wilgotny.

Przepis na małą blaszkę, ok. 25cm długości.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 30.01.2013 12:30
Podoba mi się ten przepis.
Norgiusz 05.08.2012 16:32
piękna
parysek10 06.05.2012 13:17
wygląda wspaniale
misia53 06.05.2012 12:10
bardzo lubię twarogowe ,bo mają w sobie wilgoć
Emilia22 06.05.2012 11:27
fajna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak