Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pokrzywowe placki ziemniaczane

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 6-8 sztuk
cebula 1,5
pokrzywy 30 szt
Szczypiorek cienki
mąka ziemniaczana 3 łyzek
pieprz
sól
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pokrzywowe placki ziemniaczane

Kroki postępowania

1
Zbieramy młode pokrzywy (same czubki), myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i drobno siekamy.
Krok 1 - Pokrzywowe placki ziemniaczane foto
2
Cienki szczypiorek również po umyciu bardzo drobno siekamy. Obieramy ziemniaki i cebulę.
Krok 2 - Pokrzywowe placki ziemniaczane foto
3
Ziemniaki ścieramy na wąskich oczkach i przekładamy do miski, następnie dodajemy posiekane pokrzywy oraz szczypiorek. Cebulę kroimy w drobną kostkę i również dodajemy.
Krok 3 - Pokrzywowe placki ziemniaczane foto
4
Wbijamy jajko, dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz nieco soli i pieprzu -wszystko dokładnie mieszamy.
Krok 4 - Pokrzywowe placki ziemniaczane foto
5
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim po obu stronach cienkie, zgrabne placki.
Krok 5 - Pokrzywowe placki ziemniaczane foto
6
Placki ziemniaczane podajemy same z solą lub ketchupem.
Krok 6 - Pokrzywowe placki ziemniaczane foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 27.01.2014 07:19
Oryginalne placuszki :)
pacpaw 20.12.2012 11:05
pokazujesz, że pokrzywa jest dodatkiem uniwersalnym. Fajnie :o)
rjustysia 16.06.2012 10:05
Niesamowicie kusisz tą pokrzywą :)
Andysz 14.05.2012 21:22
wierzę że smaczne, kiedyś na pewno spróbuję;)
dwa pokoje z kuchnią 09.05.2012 08:18
super fotka, a dania chętnie bym spróbowała,
Dorota76 06.05.2012 21:58
oryginalne
BernadettaP 06.05.2012 19:05
Super przepis i świetne zdjęcia !
Mysiunia 06.05.2012 14:43
na prawdę są smaczne i w dodatku bardzo zdrowe :) obecnie staram się dodawać pokrzywy do wszelkich potraw :) a zbieram takie zwyczajne, polne pokrzywy, ważne aby rosły z dala od drogi i pól, gdyż mogą być pryskane
Mysiunia 06.05.2012 14:43
na prawdę są smaczne i w dodatku bardzo zdrowe :) obecnie staram się dodawać pokrzywy do wszelkich potraw :) a zbieram takie zwyczajne, polne pokrzywy, ważne aby rosły z dala od drogi i pól, gdyż mogą być pryskane
Cukiereczek13 06.05.2012 14:41
kurczę, a ja się nie mogę przekonać do zrobienia czegoś z pokrzyw. Naprawdę tak świetnie smakują? To są takie zwykłe pokrzywy rosnące pod domem? :)
ziutula
ziutula 06.05.2012 14:41
placki wyglądają cudnie pysznie chrupiąco...
owocówka 06.05.2012 13:52
mniam
fijolek91 06.05.2012 13:35
ciekawy pomysł
pioge7 06.05.2012 13:30
super
suzana 06.05.2012 12:27
świetne placuszki
halina55 06.05.2012 12:12
Super
Mysiunia 06.05.2012 11:14
jak widać pokrzywy mają wielorakie zastosowanie :) u mnie również robi się z pokrzyw 'nawóz' do pomidorów :) cała szklarnia pysznych pomidorków bez ani grama oprysków i innych środków chemicznych :) ale co drugi dzień podlewa się je wywarem z pokrzyw :)
gerdzik 06.05.2012 10:47
muszę to wypróbować, jeszcze pokrzywy nie jadłem
ben-ka 06.05.2012 10:20
A ja pokrzywę zbierałam jako nawóz pod roślinki a tu proszę ! takie specjały,wygladają ślicznie.
Anna146 06.05.2012 10:06
z pokrzywami jeszcze nie probowalam
Marko 06.05.2012 09:51
super
Marko 06.05.2012 09:51
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak