Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babski likier pomarańczowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier drobny 40 dag
śmietana kremowa 30% 40 dag
wódka 100 ml
sok pomarańczowy 100 (świeżo wyciśnięty)

Przepis i sposób przygotowania na: Babski likier pomarańczowy

Do szerokiego garnka lub rondla wsypujemy cukier. Cały czas mieszamy do czasu powstania karmelu. Rozpuszczony cukier należy szybko zalać śmietaną kremówką i cały czas mieszać, nie dopuszczając do przywarcia. W między czasie wycisnąć sok z pomarańczy i wlać do garnka. Wymieszać, po czym doprowadzić do wrzenia. Gdy napój ostygnie, dopiero należy wlać wódkę, zamieszać i przelać do ozdobnych butelek. Przechowywać w cieniu i chłodzie. Likier w butelce będzie się rozwarstwiał więc przed spożyciem należy do wstrząsnąć.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 10.03.2013 18:56
nie tylko babski
gusia1000 18.05.2012 12:22
Fajny likier, tylko taki robić.
SmacznaPyza 06.05.2012 19:04
ale strasznie to gęste i słodkie
agunesu 06.05.2012 10:19
fajny przepis :) lubie likiery

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak