Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka razowa z warzywami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Makaron razowy 30 dag
pomidory krojone z puszki 1 puszka
ogórki konserwowe 1 słoik
kukurydza w puszce 1
pieczarki marynowane 1 słoik
papryka konserwowa 1 słoik
cebula czerwona 3
majonez 4 łyżki
jogurt naturalny 200 ml
masło 3 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
przyprawa Tzatzik Prymat do smaku
ser gouda 15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka razowa z warzywami

Makaron razowy gotujemy w lekko osolonej wodzie al-dente. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Paprykę, kukurydzę, ogórki i pieczarki odcedzamy z zalewy. Ogórki w talarki, pieczarki tylko na pół, paprykę w paseczki. Majonez i jogurt naturalny łączymy ze szczyptą soli, pieprzu i przyprawą tzatzik mieszając dokładnie. Na spód naczynia żaroodpornego kładziemy masło, następnie wykładamy makaron a na niego paprykę i cebulę. Polewamy 1/3przygotowanego sosu. Następnie wykładamy ogórki posypując kukurydzą i polewając odrobiną sosu. Potem na przemian wykładamy pieczarki i pomidorki polewając pozostałą ilością sosu. Ścieramy ser żółty na tarce jarzynówce i posypujemy całość. Wkładamy do piekarnika na około 45min w temperaturze 170stopni. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 22.09.2012 19:13
lubię zapiekanki
justys759 14.05.2012 17:38
uwielbiam zapiekanki z makaronem!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak