Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa cebulowa z grzankami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1 kg
wędzony boczek 20 dag
sok pomidorowy 1 l
bulion 0,75 l
czosnek 4 ząbki
kajzerka 3 szt
Chili pieprz cayenne mielone Prymat do smaku
sól do smaku
masło 1 łyżka
olej 2 łyżki
bazylia do dekoracji
olej do smażenia
żółty ser starty 15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa cebulowa z grzankami

cebule obieramy i kroimy w plasterki. Boczek kroimy w kosteczkę. Przekładamy do garnka /w którym będziemy gotować zupę/ i smażymy na oleju do czasu aż cebula będzie szklista. Solimy. Wlewamy szklankę bulionu i dusimy do miękkości /w razie potrzeby dolewamy bulionu/. Następnie wlewamy pozostały bulion, sok pomidorowy i mieszamy. Gotujemy jeszcze ok. 10 min. Do zupy dodajemy ser, doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Kajzerki kroimy w kostkę a czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy kajzerki i czosnek i smażymy aż powstaną chrupiące grzanki.Podczas smażenia do masła dolewamy olej. Porcje grzanek układamy w bulionówce lub na talerzu, wlewamy zupę i dekorujemy listkami bazylii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adam/ZUB3R 21.06.2013 23:17
smaczna zupa
Kas2 18.05.2012 23:33
mmm rozgrzewająca
ronald88 07.05.2012 12:02
pychota
MagdaeM 06.05.2012 19:50
uwielbiam cebulowa zupe ;)
parysek10 06.05.2012 13:25
rewelacja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak