Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety ziemniaczane

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki gotowane 1 kg
jajko 2 sztuki
cebula 1 sztuka
ser żółty 50 gram
mąka pszenna 5-6 łyżek
mąka ziemniaczana 2 łyżki
Gałka muszkatołowa cała Prymat 1/2 gałki
majeranek 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku
masło klarowane do smażenia
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierowania

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety ziemniaczane

Ugotowane ziemniaki, odcedzić, odparować, rozgnieść tłuczkiem lub przecisnąć przez praskę i odstawić do ostudzenia. W międzyczasie cebulę obrać i pokroić w kostkę, a następnie zeszklić na odrobienie oleju. Do miski przełożyć ziemniaki i cebulę, wbić 1 jajo, dodać mąkę (jeżeli ciasto jest za rzadkie dodać więcej mąki, to zależy od gatunku ziemniaków), majeranek, startą gałkę muszkatołową, sól, pieprz i starty żółty ser. Z masy formujemy kotlety, maczać w rozmąconym jajku i obtaczać w bułce tartej, smażymy na klarowanym maśle z obu stron na złoty kolor. Podajemy gorące z ulubionym sosem. Ja przygotowałam grzybowy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 02.11.2016 10:22
smaczne danie
Bernadeta1 21.10.2012 12:36
pycha,często robię
eli82 28.05.2012 19:10
fajne
pioge7 05.05.2012 21:41
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak