Sposób przygotowania

Sprawioną kaczkę płuczemy,nacieramy solą zewnątrz i wewnątrz i nadziewamy drobnymi winnymi jabłkami.Smalec topimy w brytfannie wkładamy kaczkę posypujemy posiekaną cebulą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.Pieczemy polewając tłuszczem i skrapiając wodą.Kapustę płuczemy cienko szatkujemy dodajemy obraną pokrojoną w krążki cebulę,kminek i zalewamy niewielką ilością wrzącej wody i gotujemy.Prawie upieczoną kaczkę wyjmujemy dzielimy ją na części i układamy na kapuście i dusimy razem 30 minut.Słoninę topimy mieszamy z lekko zrumienioną mąką i rozprowadzamy wywarem z zupy lub wodą i dodajemy sok z cytryny.Dopowadzamy doprowadzamy do wrzenia.Kapustę układamy na środku półmiska,obkładamy ją porcjami kaczki.Podajemy na ciepło z ziemniakami.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Anna152

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Andysz

    mniam super!;D
  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    wyobrażam sobie ten smak
  • 0
    original
    Opublikowano

    Rafał10

    wykwintne danie ... bardzo lubię takie połączenia smaków! Wypróbuję !

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !