Sposób przygotowania

Pstrąga oczyścić, oskrobać i umyć. Ja usuwam w tym momencie także głowę, wy zróbcie jak Wam pasuje.Przyprawiamy rybę solą, pieprzem i jarzynką(w środku jak i na zewnątrz ryby). Do środka wkładamy łyżkę masła. Patelnię rozgrzewamy, wlewamy olej i kładziemy pstrąga na mocno rozgrzanej patelni, jeśli będzie za słabo nagrzana skórka się przyklei do patelni i będziemy musieli ją zeskrobywać. Sposobem który u mnie się sprawdza, przed włożeniem ryby biorę drewnianą łyżkę i prostopadle przykładam do dna patelni, jeśli olej wokół łyżki "pieni się" temperatura jest odpowiednia.
Pstrąga smażymy około 10 minut z każdej strony.
Warzywa ( u mnie mrożone) rozmrażamy, smażymy na drugiej patelni na łyżce masła. od czasu do czasu mieszamy. Gdy będą miękkie przyprawiamy i przekładamy na talerz razem z pstrągiem. Na wierzchu rybki układamy połówki plastra cytryny.
Smacznego!

* warzywa u mnie brokuł, kalafior i marchewka.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    coś dla mnie, same pyszności...
  • 1
    original
    Opublikowano

    Rafał10

    UWIELBIAM PSTRĄGA ! TEN WYGLĄDA BARDZO SMACZNIE :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Agnieszka116

    Muszę w końcu się zebrać do pstrąga! Koniecznie :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Uwielbiam pstrąga, a z warzywami wygląda apetycznie.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !