Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pstrąg z warzywami

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pstrąg patroszony 1 sztuka
sól 2 szczypty
przyprawa do potraw 2 szczypty
olej do smażenia 2 łyżki
masło 2 łyżki
warzywa mrożone 200 gram
cytryna 2 plasterki
pieprz 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Pstrąg z warzywami

Pstrąga oczyścić, oskrobać i umyć. Ja usuwam w tym momencie także głowę, wy zróbcie jak Wam pasuje.Przyprawiamy rybę solą, pieprzem i jarzynką(w środku jak i na zewnątrz ryby). Do środka wkładamy łyżkę masła. Patelnię rozgrzewamy, wlewamy olej i kładziemy pstrąga na mocno rozgrzanej patelni, jeśli będzie za słabo nagrzana skórka się przyklei do patelni i będziemy musieli ją zeskrobywać. Sposobem który u mnie się sprawdza, przed włożeniem ryby biorę drewnianą łyżkę i prostopadle przykładam do dna patelni, jeśli olej wokół łyżki "pieni się" temperatura jest odpowiednia.
Pstrąga smażymy około 10 minut z każdej strony.
Warzywa ( u mnie mrożone) rozmrażamy, smażymy na drugiej patelni na łyżce masła. od czasu do czasu mieszamy. Gdy będą miękkie przyprawiamy i przekładamy na talerz razem z pstrągiem. Na wierzchu rybki układamy połówki plastra cytryny.
Smacznego!

* warzywa u mnie brokuł, kalafior i marchewka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 09.05.2012 22:19
Uwielbiam pstrąga, a z warzywami wygląda apetycznie.
Agnieszka116 06.05.2012 21:12
Muszę w końcu się zebrać do pstrąga! Koniecznie :)
Rafał10 06.05.2012 11:45
UWIELBIAM PSTRĄGA ! TEN WYGLĄDA BARDZO SMACZNIE :)
ziutula
ziutula 06.05.2012 07:25
coś dla mnie, same pyszności...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak