Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort makowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mak 30 dkg
cukier 30 dkg
jaja 8 sztuk
kasza manna 3 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier waniliowy

Przepis i sposób przygotowania na: Tort makowy

Mak sparzyć i odsączyć z wody. Przepuścić 2 razy przez maszynkę do mielenia. Z żółtek i cukru ukręcić kogel-mogel. Stale ucierając dodać pozostałe dodatki. Na końcu dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Lekko wymieszać. Wylać ciasto na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą tortownicę, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni. Wyjąć, ostudzić. Następnego dnia przekroić ciasto ostrym nożem na 3 plastry. Nasączyć alkoholem, przełożyć dowolną masą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 18.07.2013 14:06
Przepis wart wypróbowania.
caralajna 10.06.2013 06:33
ciekawe ciasto, warto by spróbować zrobić
barbara11561 21.11.2012 17:06
świetna podstawa do tortu:)
[email protected] 27.07.2012 15:23
uwielbiam
Anna138 26.07.2012 23:31
przepyszny torcik
ankaryba 11.06.2012 08:57
smaczny :-)
MAR3STA 19.05.2012 23:09
wspaniały
mela25 14.05.2012 07:09
taki torcik jest pyszny
IKrakowianka 08.05.2012 19:36
super na deser
mirosława4 07.05.2012 13:07
fajny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak