Sposób przygotowania

Składniki:
0,5 kg mielonego mięsa-u mnie karkówki
1 duża cebula
2 torebki ugotowanego wcześniej ryżu
1 szklanka pokrojonej w kostkę ugotowanej marchewki np. z rosołu
1 pokrojona w kosteczkę ugotowana pietruszka np.z rosołu
14 selera ugotowanego np. z rosołu
2 łyżki gęstego majonezu np.Winiary
sól,pieprz i pieprz ziołowy do smaku
1 płaska łyżka przyprawy typu Kucharek lub Vegeta
1 niepełna łyżeczka czosnku granulowanego
na sos
20 dag śmietanki 30 %
330 ml soku pomidorowego- u mnie własnej produkcji- http://www.doradcasmaku.pl/przepis/161460/sok-pomidorowy-z-czosnkiem-i-oregano-.html
3 płaskie łyżki mąki pszennej
2 łyżki majonezu
Na małej ilości oleju poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę, ostudzić. Do dużej miski wrzucić zmielone mięso,ostudzony ,ugotowany ryż i pokrojone w kosteczkę gotowane marchew,pietruszkę i seler.Dodać cebulę i majonez, doprawić Kucharkiem,solą,pieprzem czarnym mielonym, ziołowym oraz czosnkiem granulowanym.Uformować pulpety -wyszło mi raz 9 bardzo dużych sztuk a kolejnym razem 12 dużych . Naczynie żaroodporne posmarować cienko np. margaryną i posypać bułką tartą. Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Na dnie naczynia układać pulpety. Przygotować sos-Wymieszać trzepaczką śmietankę z sokiem pomidorowym,majonezem i przyprawami.Zalać pulpety.Przykryć naczynie pokrywą lub folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika na 50 minut.Po tym czasie zdjąć pokrywę lub folię i piec jeszcze 10 minut. Podałam z szerokimi kluskami w kształcie wstążek. I pulpety i sos są pyszne. Jeśli ktoś nie ma lub nie chce robić takiego soku, jak ja użyłam może wymieszać 12 szklanki wody z 12 szklanki przecieru pomidorowego, ew. z 2 łyżkami koncentratu pomidorowego lub keczupu.Choć mój sos nam smakował, gdyż był wyrazisty w smaku. />Przepis jest modyfikacją przepisu broniławy70 ze strony wielkieżarcie.com

Komentarze

  • 1
    img_20160310_110707
    Opublikowano

    Hanna5

    pyszne
  • 1
    original
    Opublikowano

    parysek10

    ładnie wyglądają
  • 1
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    apetyczne danie
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !