Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cebulaczki.

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2,5 szkl
jaja 2 szt
drożdże 5 dag
cebula 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Cebulaczki.

Składniki:
2,5 szklanki mąki
2 jajka
1 płaska łyżeczka soli
5 dag drożdży
1 płaska łyżka cukru
1\4 kostki margaryny lub masła
160 ml mleka
4 średniej wielkości cebule
2 łyżki oleju
sól,pieprz
2 łyżki keczupu pikantnego
1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich
10-12 dag sera żółtego np.gouda
szczypta papryki mielonej słodkiej
odrobina papryki mielonej ostrej
szczypta pieprzu ziołowego
2 garstki wyłuskanych pestek dyni

Cebule obrać i pokroić w półplasterki.Zeszklić na oleju.Doprawić keczupem, paprykami,pieprzem,solą i ziołami prowansalskimi.Podlać wodą i dusić do miękkości cebuli.Woda ma odparować.Wystudzić. Drożdże rozetrzeć palcami z cukrem. Mleko podgrzać, ale nie za mocno.Wlać kilka łyżek do drożdży, oprószyć mąką.Przykryć ściereczką lnianą i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia rozczynu.Musi podwoić swoją objętość. Do dużej miski wsypać mąkę i sól. Margarynę roztopić i przestudzić, by była ciepła a nie gorąca. Do mąki wbić jajka,wlać ciepłą margarynę i ciepłe mleko a na koniec wyrośnięty rozczyn drożdżowy.Wyrobić dobrze ciasto ręką ,ponownie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia-podwojenia objętości. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Ser żółty zetrzeć na grubej tarce. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić ręką i nabierać porcje ciasta.Oprószyć lekko mąką i kształtować placuszki. Na środku każdego nakładać po czubatej łyżce masy cebulowej i lekko docisnąć łyżką.Posypać startym serem i pestkami dyni. Wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec w termoobiegu ok.pół godziny. Pyszne są i na ciepło i na zimno.Można podać z keczupem lub z sosem czosnkowym. Moja córka, która nie cierpi cebuli,wcinała je z takim apetytem,że zażądała powtórki. Z tej porcji wyszło mi 13 średniej wielkości sztuk.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 21.08.2012 08:27
świetnie wyglądają
Beatris 20.08.2012 10:28
Z chęcią zjadłabym jednego na kolację.
parysek10 05.05.2012 15:37
wyglądają smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak