Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kołtuny drożdżowe z budyniem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 50 gram
mąka
ziemniaki ugotowane 3 łyżki
sól do smaku
budyń śmietankowy
budyń waniliowy
budyń czekoladowy

Przepis i sposób przygotowania na: Kołtuny drożdżowe z budyniem

Kroki postępowania

1
SKŁADNIKI NA DWA ŚREDNIEJ WIELKOŚCI KOŁTUNY
Ciasto dokładnie takie jak na grulownik i SPISKI CHLEB. Zazwyczaj robię jedno przy drugim tylko powiększam proporcje .
Robimy zacier czyli szklanka letniej wody drożdże ,ziemniaki przepuszczone przez praskę, mąka zarabiamy lekkie ciasto i zostawiamy na trzy godziny aby wyrosło ...
Po trzech godzinach jeśli jest taka potrzeba dodajemy mąki , ale nie za dużo bo ciasto nie może być zbite
ciasto dzielimy na paski i formujemy z nich kołtuny
Krok 1 - Kołtuny drożdżowe z budyniem foto
2
Nakładamy budynie zrobione według przepisu .
Przykrywamy nierównomiernie kołtunami
Krok 2 - Kołtuny drożdżowe z budyniem foto
3
Pieczemy w piekarniku nastawionym na 180 stopni jakieś pół godziny , na formie wyłożonym papierem do pieczenia
Krok 3 - Kołtuny drożdżowe z budyniem foto
4
Po wyjęciu z piekarnikiem , kołtuny smarujemy mlekiem z rozmieszanym cukrem , kroimy i podajemy
Krok 4 - Kołtuny drożdżowe z budyniem foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 31.08.2012 12:09
super
krokodyl 29.05.2012 20:36
extra
Cukiereczek13 05.05.2012 11:53
wymyślne ciastko :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak