Sposób przygotowania

Obrane i umyte ziemniaki trzemy na drobnych oczkach, dajemy na sito i odcedzamy. Nie wylewamy płynu, potrzebna nam będzie skrobia, która zbierze się na dnie naczynia.
Obieramy cebule, trzemy także na drobnych oczkach tarki i do cebuli dodajemy odcedzone ziemniaki z płynu i dodajemy skrobię, która nam się zebrała na dnie. Dodajemy jajko, łyżkę(płaską) mąki - nie dodawajcie dużo, skrobia nam zwiąże ciasto. Na początku wydaje się bardzo rzadkie, ale ono takie ma być. Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy łyżką porcje ciasta - na jednego placka proponuje dać dwie pełne łyżki ciasta. Smażymy na rumiano z obu stron. Śmietanę łączymy z cukrem, intensywnie mieszamy ( około minuty). Gotowe placki polewamy śmietaną z cukrem:)

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    placki lubię bardzo...
  • 1
    original
    Opublikowano

    iziona

    Niby zwykłe placki, ale jak apetycznie podane
  • 1
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Uwielbiam je jeść, mniej je robić.Ale najbardziej lubię z młodych ziemniaków.Już niebawem się zaczną.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !