Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Syrop sambukowy - z kwiatów bzu czarnego

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kwiatostany dzikiego bzu 40 szt.
cukier 1 kg
cytryny 1 kg
woda 1 (źródlana)

Przepis i sposób przygotowania na: Syrop sambukowy - z kwiatów bzu czarnego

Baldachy bzu należy zebrać początkiem pełnego rozkwitu, z dala od dróg i zakładów przemysłowych, w słoneczny oraz ciepły suchy dzień.
Ostrożnie rozłożyć baldachy na prześcieradle, aby wyszły wszelkie robaczki - nie potrząsać, by nie pozbyć się cennego pyłku!
W dużym garnku zagotować wodę, wsypać cukier, dodać startą skórkę oraz sok wyciśnięty z cytryn.
Gotować, aż cukier zupełnie się rozpuści.
Do gorącego syropu wyskubać same kwiatuszki, bez zielonych łodyżek, które mogą spowodować gorzki posmak w gotowym syropie.
Zagotować razem, zdjąć z ognia, nakryć i pozostawić do zupełnego ostygnięcia.
Na drugi dzień ponownie zagotować i wystudzić
W trzecim dniu zagotować, ostudzić i odcedzić czysty syrop.
Przelać go do niewielkich słoiczków i zapasteryzować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika79 21.08.2012 12:26
smaczne
Habibi 05.05.2012 00:03
Zapraszam serdecznie do przejrzenia moich kulinarnych pomysłów oraz do zapoznania się z przepisami na bardzo różnorodne dania *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)
Habibi 04.05.2012 20:15
Na zdrówko :)
krokodyl 04.05.2012 17:35
pożyczam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak