Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grulownik

2.0
(0)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 50 gramów
mąka 1 szklanka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
ziemniaki ugotowane 3 łyżki
twaróg 250 gramów
jajko 1 sztuka
cukier wanilinowy 1 opakowanie
cukier do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Grulownik

Kroki postępowania

1

Robimy rozczyn z letniej wody i drożdży oraz odrobiny cukru. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Łączymy rozczyn z mąką. Wyrabiamy lekkie ciasto i zostawiamy na 3 godziny, aby wyrosło. 

Krok 1 - Grulownik foto
2

Po trzech godzinach jeśli jest taka potrzeba dodajemy mąki, ale nie za dużo bo ciasto nie może być zbite.

Ser mielimy, dodajemy ziemniaki przepuszczone przez praskę, jajko, cukier waniliowy i wszystko razem mieszamy.

Krok 2 - Grulownik foto
3

Na dużej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, formujemy placek, ja robię okrągły. Na ciasto wykładamy nadzienie i posypujemy wg uznania cukrem. Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 170 stopni. 

Krok 3 - Grulownik foto
4

Najlepiej oczywiście smakuje przy porannej kawie.

Krok 4 - Grulownik foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 17.08.2012 09:10
ciekawe
Andysz 05.05.2012 08:45
,mniam mniam;)
Cukiereczek13 04.05.2012 17:55
pycha :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak