Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowa kula z ciasteczkami typu Maltesers

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4
sól szczypta
mąka pszenna 1 szkl
cukier 1 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 3 łyżki
woda 1/3 szkl
Bułka tarta klasyczna Prymat do wysypania formy
Krem:
śmietana kremówka 500 ml
czekolada deserowa 200 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki
cukier puder 3 łyzki
DODATKOWO: Do dekoracji
dżem wiśniowy do przełożenia
sok z cytryny do ponczu

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowa kula z ciasteczkami typu Maltesers

Kroki postępowania

1
Ubijam pianę z białek ze szczyptą soli. Następnie dosypuję cukier i dalej ubijam.
Krok 1 - Czekoladowa kula z ciasteczkami typu Maltesers foto
2
Dodaję do piany żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, kakao i wodę. Mieszam na niskich obrotach do połączenia się składników.
Krok 2 - Czekoladowa kula z ciasteczkami typu Maltesers foto
3
Wylewam ciasto do formy (małej:ok. 17-19cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piekę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C. prze ok. 25-30minut. Upieczony biszkopt odstawiam do wystygnięcia.
Krok 3 - Czekoladowa kula z ciasteczkami typu Maltesers foto
4
Przygotowuję krem: gotuję śmietanę, zdejmuję z ognia i rozpuszczam w niej czekoladę i cukier.
Krok 4 - Czekoladowa kula z ciasteczkami typu Maltesers foto
5
Masę przelewam do pudełka z zamknięciem i wstawiam do lodówki na ok. 1 godzinę.
Krok 5 - Czekoladowa kula z ciasteczkami typu Maltesers foto
6
Jeśli ciasto za bardzo wyrosło, należy ściąć czubek. Biszkopt kroję na 3 lub 4 części, w zależnosci od wysokości.
Krok 6 - Czekoladowa kula z ciasteczkami typu Maltesers foto
7
Schłodzoną czekoladową śmietanę ubijam i dodaję żelatynę rozpuszczoną uprzednio w 3 łyżkach wrzątku. Mieszam dokładnie.
Pierwszy blat ciasta polewam ponczem (sok z cytryny i 0,5szkl wody), smaruję dżemem i kremem.
Krok 7 - Czekoladowa kula z ciasteczkami typu Maltesers foto
8
Gdy przełożę wszytkie placki, resztą kremu smaruję cały tort, tworząc kulę.
Krok 8 - Czekoladowa kula z ciasteczkami typu Maltesers foto
9
Wierzch tortu dekoruję czekoladowymi chrupkami typu Maltesers. Ciasto schładzam w lodówce co najmniej 2-3 godziny, by żelatyna stężała.
Krok 9 - Czekoladowa kula z ciasteczkami typu Maltesers foto
10
Czekoladowy torcik z Maltesersami.
Krok 10 - Czekoladowa kula z ciasteczkami typu Maltesers foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 31.01.2014 18:13
rewelacyjne :))
Iwusia 04.12.2013 23:48
wspaniale musi smakować
rjustysia 21.11.2013 21:26
Właśnie nie pracochłonne! :) kulki przylepia się szybko, a ciasto potrzebuje tyle czasu co inne z kremem :)
Małgorzata9 19.11.2013 08:38
pracochłonne ale efekt bombowy
EmciaPichci 30.08.2013 17:06
mistrzowsko podany :)
JOANNA16 19.06.2013 07:50
super pomysł, pewnie i pyszne
Pietruszka 10.02.2013 17:00
bombowe ciasto, super
Grazyna0211 19.10.2012 14:47
pyszne ciasto i bardzo dekoracyjne super
maciek7 18.08.2012 22:13
ssuper
Monika78 04.05.2012 23:09
musze sie zgodzic--- ciasto zdecydowanie ma WOW faktor
dwa pokoje z kuchnią 04.05.2012 22:03
widziałam już to kiedyś, świetnie się prezentuje
rjustysia 04.05.2012 20:53
Można także zastąpić te ciasteczka chrupkami w czekoladzie, które sprzedawane są w wielu sklepach "na wagę".
paulisia_elk 04.05.2012 20:24
uu super pomysł , mój facet był by zachwycony, ela maltesers można kupić na większości stacji benzynowych, albo w " droższych" sklepach
elaa 04.05.2012 18:46
uwielbiam maltesers ale chyba nie ma ich jeszcze w polsce :)
Anna146 04.05.2012 16:32
rewelacja
Cukiereczek13 04.05.2012 15:53
bomba :) super wygląda ;)
halina55 04.05.2012 14:36
Pyszne!!!
Misiabe 04.05.2012 12:39
Super wyglada!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak