Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Waniliowa babka piaskowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 150 g
cukier puder 1 szkl
mąka pszenna 2 szkl
jajko 4 szt
ekstrakt waniliowy 0,5 łyżeczki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
polewa czekoladowa do dekoracji
POSYPKA do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Waniliowa babka piaskowa

Kroki postępowania

1
Miękkie masło ucieram z cukrem pudrem.
Krok 1 - Waniliowa babka piaskowa foto
2
Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia. Dodaję do ucieranego masła naprzemian z jajkami, cały czas mieszając.
Krok 2 - Waniliowa babka piaskowa foto
3
Formę do babki smaruję dokładnie masłem i wysypuję mąką pszenną. Nadmiar usuwam i przekładam ciasto do formy.
Krok 3 - Waniliowa babka piaskowa foto
4
Babkę piekę ok. 45minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175st.C. Sprawdzam patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Babkę zostawiam na chwilę w formie, by ostygła. Potem wyjmuję i odwracam do góry dnem.
Krok 4 - Waniliowa babka piaskowa foto
5
Babkę polewam rozpuszczoną białą czekoladą, lukrem bądź polewą, wg uznania i dekoruję posypką.
Krok 5 - Waniliowa babka piaskowa foto
6
Podaję, gdy polewa zastygnie.
Krok 6 - Waniliowa babka piaskowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 22.01.2013 10:26
ładniej by było całą babkę posmarować polewą szczególnie miejsca gdzie widać przypalen.ie..
halina55 04.05.2012 14:37
Rewelacja
zdzichu 04.05.2012 12:23
śliczna
zdzichu 04.05.2012 12:23
śliczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak