Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynata do pieczonego boczku

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czosnek 2 ząbki
imbir 1 płaska łyżeczka
pieprz 1 płaska łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 płaska łyżeczka
chili szczypta
sól 1/2 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
miód płynny 1 duża łyżka
cebula 2 sztuki
oliwa 3-4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Marynata do pieczonego boczku

Obieramy cebulę i czosnek. Cebulę jak najdrobniej siekamy, a ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, drobniutko siekamy lub trzemy na tarce. Oba składniki przekładamy do miseczki. Wsypujemy sól, pieprz, imbir, chili i drobniutko pokruszony lub utłuczony w moździerzu liść laurowy. Wlewamy oliwę lub olej, dodajemy miód i wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Uwaga: miód musi być płynny, bo scukrzony trudno będzie wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Jeśli jednak nie mamy płynnego, wcześniej odmierzamy czubatą łyżkę scukrzonego, przekładamy do kubeczka, ustawiamy na trochę większym garnku z lekko gotującą się wodą lub na płytce ochronnej i podgrzewamy mieszając, aż się rozpuści.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 26.08.2013 20:28
boczuś bardzo mi smakuje a z takiej marynaty to dopiero....
gosia1988 02.08.2013 14:39
fajny przepis
Ada-Gaba 19.01.2013 16:08
ciekawy przepis
Aleksandraa 05.01.2013 17:11
fajna marynata :)
Ewelina38 25.10.2012 12:45
boczuś z takiej marynatki.... pysznie się zapowiada
Ela15 19.10.2012 14:25
ekstra
Andysz 27.07.2012 09:22
fajna;)
Betka 27.07.2012 00:03
mniam;)
Maniek2 21.06.2012 08:30
świetna
Patrycja35 04.05.2012 12:42
pycha
Anulka75
Anulka75 04.05.2012 12:18
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak