Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Królewski keks na bogato

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rodzynki 10 dag
kandyzowana skórka pomarańczow 10 dag
kandyzowana wiśnia 5 dag
mąka tortowa 15 dag
sok z pomarańczy 50 ml
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
jajko 3 sztuki
cukier puder 30 dag
sok z cytryny 2 łyżki
owoce kandyzowane kilka sztuk do dekoracji
daktyle 15 dag
orzechy 20 łuskane

Przepis i sposób przygotowania na: Królewski keks na bogato

Orzechy, daktyle, skórkę pomarańczową i wiśnie posiekać oraz wymieszać z rodzynkami. Jajka utrzeć z połową cukru pudru, wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, sokiem pomarańczowym oraz bakaliami. Ciasto nałożyć do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 1 godzinę w temperaturze 160 C. Po upieczeniu poczekać 10 minut, następnie wyjąć z formy. Resztę cukru pudru utrzeć z sokiem z cytryny na gęsty lukier. Pokryć nim wystudzone ciasto. Ozdobić kandyzowanymi owocami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia1988 26.07.2013 15:19
super przepis
ONY_za_kare 24.04.2013 10:45
keksa uwielbiam
Alex_M 23.04.2013 08:49
musi byc pyszny!
Anna152 22.07.2012 07:24
super
fictor123 30.06.2012 09:28
super
Wacław 26.05.2012 09:22
pyszne ciacho !
Betka 17.05.2012 00:59
po królewsku, fajny przepis;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak