Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kandyzowane skórki cytrusowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

skórka z pomarańczy 1 szt
skórka z cytryny 1 szt
skórka z limonki 1 szt
cukier kryształ 0,5 szklanki
wódka 1 łyżka
grejpfrut 1 skórka z 1 szt. :

Przepis i sposób przygotowania na: Kandyzowane skórki cytrusowe

Skórki pokroić w różne kształty, np. kostki, trójkąciki, paseczki. Cukier rozpuścić na małym ogniu z łyżką wódki - na patelni o dużej powierzchni. Wsypać do tego kolorowe, pokrojone skórki i dobrze otoczyć rozpuszczonym cukrem. Przez 4-5 minut na bardzo małym ogniu karmelizować cukier na kolor lekko zloty. Po tym czasie ostudzić. Skórki można robić osobno. Należy pamiętać, że skórki nie mogą pływać w cukrze, ale tylko być nim otoczone z każdej strony. Inaczej wyjdą nam cukierki :)

Skórki można podawać jako dodatek do lodów i deserów z bitą śmietaną, do tortów i innych ciast. Dobrze wypadają z pączkami, muffinkami oraz jako dodatek go grzańca lub ponczu.

Na zdjęciu przykład skórki pomarańczowej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 16.04.2013 00:50
dobre do ciast
andrzej10 06.11.2012 20:08
dobry pomysł
eliza135 28.10.2012 20:49
fajny pomysł
treonina 27.05.2012 10:33
zawsze robiłam tylko ze skórek z pomarańczy :-) Twój pomysł jest lepszy!
halina17 04.05.2012 14:11
dobre do ciast i deserów
parysek10 04.05.2012 13:18
bardzo lubię dodawać skórkę pomarańczową do różnych ciast i deserów
Agnieszka116 04.05.2012 11:14
Muszę sobie porobić takie :) Lubię w serniku np.
przemek20008 04.05.2012 10:02
mniam
Karolinka111 04.05.2012 09:58
exstra
pioge7 04.05.2012 09:34
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak