Sposób przygotowania

Fasolkę szparagową i ziemniaki ugotować do miękkości. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Paprykę obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, podsmażyć cebulkę, chwilę później dodać paprykę i całość poddusić ok. 2 minuty. Ziemniaki pokroić w talarki, a fasolę na mniejsze kawałki. Dołożyć do podsmażonej cebulki i papryki, doprawić pieprzem, kminkiem, papryką i chili. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać startym serem. Zapiekać 15-20 minut w temp. 200 stopni. W tym czasie przygotować sos: na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podgrzać na niej roztarty z solą ząbek czosnku. Dodać suszoną bazylię. Pokroić pomidory i włożyć je na patelnię. Gotować do momentu, aż powstanie zawiesisty sos. Doprawić solą i pieprzem. Zapiekankę podawać polaną sosem.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !