Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowana cebula z serem pleśniowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 5 sztuk
miód 1/2 szklanki
czosnek 5 ząbków
ser pleśniowy niebieski 150 gram
natka pietruszki 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowana cebula z serem pleśniowym

Kroki postępowania

1
Cebule obrać, odciąć górną część, a dolną - tą z korzonkami tylko delikatnie przyciąć tak, żeby nie było korzeni, ale żeby spajała cebulę. Przekroić cebule na pół. Jeśli miód nie jest płynny to rozpuścić go wstawiając słoik do gorącej wody albo na minutkę do mikrofali. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę. Wymieszać go z miodem. Taką mieszanką posmarować połówki cebuli. Ja rozsmarowałam miód na tacy i poukładałam na tym cebule przecięciem do dołu. Tak przygotowane cebule wstawić na minimum godzinę do lodówki.
Krok 1 - Grillowana cebula z serem pleśniowym foto
2
Ser pleśniowy pokruszyć i wymieszać z posiekaną natką. Cebule po wyjęciu z lodówki kłaść płaską stroną na rozgrzanym grillu, gdy się przyrumienią przekręcić i na każdej ułożyć łyżeczkę sera z natką. Grillować do czasu, aż cebula lekko zmięknie.
Krok 2 - Grillowana cebula z serem pleśniowym foto
3
Podawać samodzielnie jako przystawkę albo jako warzywko do mięsa. Mi smakowała również na zimno :) Smacznego!
Krok 3 - Grillowana cebula z serem pleśniowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dwa pokoje z kuchnią 22.09.2013 19:13
pyszne! uwielbiam i tez robie cebulki z grilla
Margo1 03.07.2013 14:14
pięknie wygląda
IZABELA29 11.07.2012 18:26
piękne zdjęcia
Renata22 28.05.2012 23:30
oryginalny pomysł
bgs1984 12.05.2012 17:46
mniam
marzenciak1985 12.05.2012 17:43
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak