Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy. Dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier. Margarynę siekamy nożem. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno wyjść kruche, ale żeby zbytnio nie kleiło się do stolnicy, więc w razie potrzeby podsypać jeszcze mąką. Gotowe ciasto rozwałkować na ok. 1,5 cm i wykrawać foremkami wzorki, robiąc dziurki po środku każdego ciastka. Ciastka przenosić na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Piec przez 10 – 12 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Gotowe ciastka pozostawić do przestygnięcia. W tym czasie przygotować lukier: Cukier puder połączyć z ciepłą wodą, dokładnie wymieszać i połową porcji polać część ciastek. Do pozostałego lukru dodać kakao, wymieszać i polać resztę ciastek. Pomarańczę obrać, wyfiletować, pokroić na drobne cząstki. Ciastka, póki lukier nie wyschnie, dekorować orzechami i cząstkami pomarańczy. Przed podaniem pozostawić, aż lukier dobrze wyschnie.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    parysek10

    smakowite
  • 1
    original
    Opublikowano

    patusia

    Dziękuję i polecam :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !