Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche, świąteczne ciasteczka

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna w kostce 250 gram
mąka pszenna 500 gram
cukier 1,5 szklanki
żółtka jaj 2 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżka
cukier puder 300 gram
kakao rozpuszczalne 1 łyżka
pomarańcza 1 sztuka
woda 5 (ciepła)
orzechy włoskie 100 drobno siekane

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche, świąteczne ciasteczka

Mąkę przesiewamy. Dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier. Margarynę siekamy nożem. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno wyjść kruche, ale żeby zbytnio nie kleiło się do stolnicy, więc w razie potrzeby podsypać jeszcze mąką. Gotowe ciasto rozwałkować na ok. 1,5 cm i wykrawać foremkami wzorki, robiąc dziurki po środku każdego ciastka. Ciastka przenosić na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Piec przez 10 – 12 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Gotowe ciastka pozostawić do przestygnięcia. W tym czasie przygotować lukier: Cukier puder połączyć z ciepłą wodą, dokładnie wymieszać i połową porcji polać część ciastek. Do pozostałego lukru dodać kakao, wymieszać i polać resztę ciastek. Pomarańczę obrać, wyfiletować, pokroić na drobne cząstki. Ciastka, póki lukier nie wyschnie, dekorować orzechami i cząstkami pomarańczy. Przed podaniem pozostawić, aż lukier dobrze wyschnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

patusia 09.05.2012 00:24
Dziękuję i polecam :)
parysek10 03.05.2012 11:03
smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak