Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuskie ciasteczka orzechowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
woda 100 mililitrów
cukier puder 400 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Francuskie ciasteczka orzechowe

(Po nieudanych próbach załączenia przepisu w tradycyjny sposób, muszę zamieścić składniki w opisie).

Składniki:
*ciasto francuskie - 1 opakowanie
*woda - 100 mililitrów
*cukier puder - 400 gramów
*posypka do dekoracji - 2 łyżki
*pisaki spożywcze - 1 opakowanie
*kakao rozpuszczalne - 1 łyżka
*sok malinowy - 1 łyżka
*masło orzechowe - 1 sztuka.

Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozwinąć, pokroić w nieduże kwadraty i przełożyć na wyłożoną pergaminem blachę. Z wierzchu zwilżyć odrobiną wody. Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok. 10 minut. Wyjąć i pozostawić do przestygnięcia. Następnie każde ciastko przekroić na pół, posmarować łyżką masła orzechowego i z powrotem połączyć. Cukier puder podzielić na 3 miseczki. Do jednej dodać odrobinę wody, do drugiej wodę i kakao, do ostatniej sok malinowy. Dobrze wymieszać. Lukrami polewać ciastka i dekorować pisakami spożywczymi, posypką dekoracyjną, tworząc różne wzorki. Pozostawić, aż lukier wyschnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 23.05.2012 09:29
wygląda baaardzo apetycznie:)))
iziona 03.05.2012 07:05
Bardzo ładne takie kolorowe.
patusia 03.05.2012 00:52
Dziękuję :) Powstały pod wpływem chwili, jak 99% moich "wydziwiasków", dlatego tym bardziej ciesze się, że się podobają :)
dwa pokoje z kuchnią 03.05.2012 00:32
ale kolorowe cudeńka
Cukiereczek13 03.05.2012 00:20
pycha :) uwielbiam takie ciasteczka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak