W misce połączyć mąkę, cukier, margarynę, żółtka jaj, kwaśną śmietanę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i posiekać nożem. Kiedy margaryna rozbije się na mniejsze części, zagnieść ciasto ręką. Zagniatać, aż ciasto będzie kruche. W razie potrzeby dosypać troszkę mąki. Ciasto rozwałkować i wykrawać foremkami w kształcie serduszek, przy czym część ciasta wykrawać tylko jedną, większą foremką, natomiast w reszcie wyciętych serduszek, wykrawać dodatkowo mniejsze serduszka. Wycięte ciasto przełożyć na blachę do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 10 minut.
Po przestygnięciu ciastek, przygotować polewę. Cukier puder rozsypać po połowie do dwóch naczyń. Do jednego dodać kakao oraz odrobinę wody, do drugiego dżem malinowy. Dokładnie połączyć, aby powstały lukry. Całe serduszka polewać ciemnym lukrem, natomiast puste w środku dekorować lukrem różowym.
Kiedy lukier zacznie schnąć, połączyć ciasteczka, układając różowe serduszka na brązowych. Poczekać aż dokładnie przeschną i można się częstować.