Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodkie serduszka

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1/2 szklanki
mąka 500 gram
margaryna 250 gram
żółtka jaj 3 sztuki
śmietana kwaśna 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier wanilinowy 1 łyżeczka
cukier puder 6 łyżek
kakao rozpuszczalne 2 łyżeczki
dżem malinowy 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Słodkie serduszka

W misce połączyć mąkę, cukier, margarynę, żółtka jaj, kwaśną śmietanę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i posiekać nożem. Kiedy margaryna rozbije się na mniejsze części, zagnieść ciasto ręką. Zagniatać, aż ciasto będzie kruche. W razie potrzeby dosypać troszkę mąki. Ciasto rozwałkować i wykrawać foremkami w kształcie serduszek, przy czym część ciasta wykrawać tylko jedną, większą foremką, natomiast w reszcie wyciętych serduszek, wykrawać dodatkowo mniejsze serduszka. Wycięte ciasto przełożyć na blachę do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 10 minut.

Po przestygnięciu ciastek, przygotować polewę. Cukier puder rozsypać po połowie do dwóch naczyń. Do jednego dodać kakao oraz odrobinę wody, do drugiego dżem malinowy. Dokładnie połączyć, aby powstały lukry. Całe serduszka polewać ciemnym lukrem, natomiast puste w środku dekorować lukrem różowym.

Kiedy lukier zacznie schnąć, połączyć ciasteczka, układając różowe serduszka na brązowych. Poczekać aż dokładnie przeschną i można się częstować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

matriasik 10.05.2012 16:45
Ekstra. Bardzo pomysłowe!!!! :)
Kamila/kami007 03.05.2012 00:38
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak