Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaronowa zapiekanka z sosem serowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron świderki 150 gram
pieczarki 300 gram
śmietana 12% 120 mililitrów
jaja 2 sztuki
filet z kurczaka 600 gram
cebula 1 sztuka
margaryna 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
ser gouda 300 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Makaronowa zapiekanka z sosem serowym

Makaron wrzucić do osolonego lekko wrzątku, gotować na półtwardo. Odcedzić i zahartować w zimnej wodzie.
Cebulę pokroić w kostkę. Filety z kurczaka umyć i pokroić w niewielką kostkę. Następnie na patelni rozgrzać 2 łyżki margaryny i podpiec krótko filety. Pieczarki umyć i pokroić w kostkę lub plasterki według uznania. Podsmażyć na patelni z dodatkiem tłuszczu pozostałego ze smażenia filetów.
Makaron przełożyć do żaroodpornego naczynia wymieszać z podsmażonymi filetami i pieczarkami.
Ser żółty zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Jajka roztrzepać ze śmietaną i dodać do tego połowę startego żółtego sera. Wymieszać i wylać do żaroodpornego naczynia. Wszystko dokładnie wymieszać. Przykryć i zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 180°C przez 15-20 minut. Następnie wyjąć naczynie z piekarnika na wierzch zapiekanki wysypać resztę żółtego sera i bez przykrycia włożyć do piekarnika na ok 5 minut do całkowitego rozpuszczenia sera.
Podawać na gorąco.

Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Cukiereczek13 15.07.2012 18:36
uwielbiam zapiekanki z makaronem, pewnie sie skusze tez na Twoja :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak