Sposób przygotowania

Jajka wbić do garnka dodać cukier i cukier waniliowy. Miksować przez kilka minut mikserem. Następnie dolać maślankę. Miksować przez chwilę. Dodać proszek do pieczenia i mąkę pszenną. Ciasto powinno być dość gęste. Ja dodaję mąki „na oko” tak aby ciasto było konsystencji gęstej śmietany (bardziej gęste niż ciasto na naleśniki).
Rozgrzać olej na patelni, nakładać ciasto na patelnię łyżką do zupy formując niewielkie placki. Smażyć z obu stron do zbrązowienia.
Podawać na ciepło lub zimno z sosem owocowym lub cukrem pudrem.

Sos owocowy:

Kilka łyżek słodkiej śmietany przełożyć do niewielkiego garnuszka, dodać kilka łyżek dżemu a następnie zmiksować przez chwilę. Tak przygotowany sos podawać do placków.

Smacznego.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !