Sposób przygotowania

Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, cukier waniliowy, wodę, jajka i sól. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i wlać wszystko do miski. Wyrobić ciasto będzie dość lepkie. Pod koniec wyrabiania dodać roztopione i lekko już przestudzone masło. Wyrabiać dalej, w razie gdyby ciasto było zbyt rzadkie dodać jeszcze mąkę. Robiłam je na wyczucie i trudno jest mi powiedzieć ile mąki dosypałam ale na pewno nie więcej niż 1/2 szklanki.
Wyrobione ciasto oprószyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę obsypaną mąką, krótko wyrobić i rozwałkować na placek grubości ok 1 cm. Wykrawać szklanką o średnicy 7cm koła a w nich wąskim kieliszkiem bądź nakrętką od butelki wykrawać mniejsze kółeczka aby powstała w pączku dziurka.
Wycięte pączki przełożyć na blachę obsypaną mąką i pozostawić pod przykryciem ( u mnie folia spożywcza) do podwojenia objętości.
Po wyrośnięciu pączki smażyć w głębokim oleju z każdej strony aż do uzyskania złotobrązowego koloru. Pamiętać należy jednak aby olej nie był zbyt gorący gdyż wtedy pączki szybko zbrązowieją z zewnątrz a w środku pozostaną surowe.
Po usmażeniu odkładać na ręcznik papierowy aby osączyć z oleju.
Lukrować lub polewać czekoladą jeszcze ciepłe.

Smacznego.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !