Sposób przygotowania

Kopytka robię przeważnie w domu jak zostaną mi ziemniaki, dlatego do przygotowania tych kopytek użyłam ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków.

Gotowane ziemniaki posolić i dobrze utłuc, póki są jeszcze gorące (my w domu ziemniaków nie solimy do gotowania, dlatego dodałam troszkę soli). Pozostawić do przestygnięcia. Następnie dodać jajka, mąkę i dobrze zagnieść.
Z ziemniaków formować owalne kopytka. W garnku zagotować wodę. W tym czasie skroić boczek i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oliwie. Do wrzącej wody wrzucić kopytka, przemieszać i gotowac ok. 2 minut od wypłynięcia na wierzch. Odcedzić i polać tłuszczykiem z boczkiem.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    matriasik

    Mają piękne kształty :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !