Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowana papryka

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czerwonych papryk 5
wieprzowej łopatki 500 g
świeżego boczku 100 g
cebula 1
czosnku 3 zabek
jajko 1
sól do smaku
pieprz do smaku
olej 3 łyżka
ryż brązowy 2 saszetki

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowana papryka

Ryż ugotować w osolonej wodzie, po ugotowaniu odsączyć i wysypać do miski.
Mięso i boczek zmielić i dodać do lekko przestudzonego ryżu.
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, najpierw podsmażyć samą cebulkę, gdy będzie szklista dodać czosnek i chwilkę smażyć.
Po usmażeniu czosnek i cebulkę również dodać do ryżu.
Na koniec wbić jajko, doprawić do smaku i wymieszać masę mięsno ryżową.
Z papryk ściąć górne części ale ich nie wyrzucać.
Ze środka usunąć gniazda nasienne i opróżnione papryki opłukać.
Każdą paprykę napełnić farszem trochę ponad brzeg, nakryć odłożonymi częściami górnymi.
Tak przygotowane papryki ułożyć na blaszce do pieczenia wysmarowanej olejem.
Piec w piekarniku nagrzanym do180 stopni przykryte folią aluminiową 30 - 35 minut.
Po tym czasie zdjąć folię i piec jeszcze przez 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

13.05.2013 17:18
ale zjarane papryki, przez co są gorzkie
ulaaa 13.01.2013 11:14
fajny przepis
Kekerboom 04.08.2012 10:10
super
cukiereczek 11.05.2012 09:45
lubię taką paprykę
ZEWA 03.05.2012 11:23
tak było pyszne
ZEWA 03.05.2012 11:23
tak było pyszne
Agnieszka116 02.05.2012 23:08
Pycha! Na pewno!
Rafał10 02.05.2012 18:10
wygląda świetnie ! Pewnie smakowało jeszcze lepiej :)
1j1o1l1a1 02.05.2012 17:36
smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak