Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kaczka w sosie jałowcowym

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kaczka 1 szt
słonina 10 dkg
masło 5 dkg
koniak 25 ml
wino białe wytrawne 1 szklanka
sok z cytryny
sól
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: kaczka w sosie jałowcowym

Kaczkę myjemy,nacieramy solą i wkładamy do lodówki na trzy godziny,po tym czasie obkładamy tuszkę plasterkami słoniny i obwiązujemy bawełnianą nitką.W brytfance rozgrzewamy tłuszcz wkładamy mięso i pieczemy w piekarniku do miękkości.W czasie pieczenia skrapiamy kaczkę przegotowaną wodą pózniej wytapiającym się spod niej tłuszczem.Do małego rondelka wkładamy ziarna jałowca dodajemy wino koniak sok z cytryny a następnie wszystko gotujemy aż wyparuje połowa płynu i przecedzamy.Z upieczonej kaczki zdejmujemy nici i słoninę polewamy ją sosem z jałowca i pieczemy jeszcze kilka minut.Kaczkę wyjmujemy dzielimy na porcję a sos podajemy oddzielnie .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 05.08.2012 12:40
ale bym zjdała
krokodyl 12.07.2012 13:46
dobre
koala 07.06.2012 23:46
co za rewelacyjna kaczka :)
mili_kati 05.05.2012 11:23
pychotka
Monika78 05.05.2012 11:20
kaczke uwielbiam, ale w sosie jalowcowym jeszcze nie jadlam. Chetnie bym sprobowala
Agnieszka116 02.05.2012 23:03
Kaczka niebawem zagości u mnei, spróbuję Twojego sposobu :)
IZABELA29 02.05.2012 10:02
dla niektórych to rarytas
ben-ka 02.05.2012 09:41
kaczka to moje ulubione jedzonko.
sylwia / sytofala 02.05.2012 09:15
uwielbiam kaczuchę
Renata16 01.05.2012 23:36
wspaniała kaczuszka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak