Sposób przygotowania

Kaczkę myjemy,nacieramy solą i wkładamy do lodówki na trzy godziny,po tym czasie obkładamy tuszkę plasterkami słoniny i obwiązujemy bawełnianą nitką.W brytfance rozgrzewamy tłuszcz wkładamy mięso i pieczemy w piekarniku do miękkości.W czasie pieczenia skrapiamy kaczkę przegotowaną wodą pózniej wytapiającym się spod niej tłuszczem.Do małego rondelka wkładamy ziarna jałowca dodajemy wino koniak sok z cytryny a następnie wszystko gotujemy aż wyparuje połowa płynu i przecedzamy.Z upieczonej kaczki zdejmujemy nici i słoninę polewamy ją sosem z jałowca i pieczemy jeszcze kilka minut.Kaczkę wyjmujemy dzielimy na porcję a sos podajemy oddzielnie .

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Renata16

    wspaniała kaczuszka
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    sylwia / sytofala

    uwielbiam kaczuchę
  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    kaczka to moje ulubione jedzonko.
  • 2
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    dla niektórych to rarytas
  • 0
    original
    Opublikowano

    Agnieszka116

    Kaczka niebawem zagości u mnei, spróbuję Twojego sposobu :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Monika78

    kaczke uwielbiam, ale w sosie jalowcowym jeszcze nie jadlam. Chetnie bym sprobowala
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    mili_kati

    pychotka
  • 2
    original
    Opublikowano

    koala

    co za rewelacyjna kaczka :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    krokodyl

    dobre
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka214

    ale bym zjdała

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !