Sposób przygotowania

Rodzynki zalać ciepłą wodą z syropem klonowym lub miodem, pozostawić do ostygnięcia następnie odsączyć np. na papierowym ręczniku.

Mąkę przesiać do automatu, usypać pod jedną ze ścianek pozostawiając miejsce na mleko pod przeciwną. Wlać mleko w zagłębienie w mące. Drożdże delikatnie zakopujemy w mące aby za szybko nie weszły w kontakt z cukrem bo chleb za bardzo wyrośnie. Sól i cukier rozsypujemy równomiernie.

Automat do chleba ustawiamy na BASIC lub odpowiednik trybu "chleb domowy" trwający ok. 3h.
Po godzinie lub kiedy automat da sygnał wrzucamy odsączone rodzynki.

Używając pszennej mąki typu 500 uzyskujemy lekki biały tost ze słodkimi rodzynkami. Chleb pasuje świetnie do kanapek z białym serem czy jako przekąska do herbaty.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !