Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodki tost z rodzynkami - z automatu!

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 300 ml
masło 2 łyżki
mąka pszenna 500 gram
drożdże suche 7-10 gram
rodzynki 100 gram
cukier 2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
syrop klonowy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Słodki tost z rodzynkami - z automatu!

Rodzynki zalać ciepłą wodą z syropem klonowym lub miodem, pozostawić do ostygnięcia następnie odsączyć np. na papierowym ręczniku.

Mąkę przesiać do automatu, usypać pod jedną ze ścianek pozostawiając miejsce na mleko pod przeciwną. Wlać mleko w zagłębienie w mące. Drożdże delikatnie zakopujemy w mące aby za szybko nie weszły w kontakt z cukrem bo chleb za bardzo wyrośnie. Sól i cukier rozsypujemy równomiernie.

Automat do chleba ustawiamy na BASIC lub odpowiednik trybu "chleb domowy" trwający ok. 3h.
Po godzinie lub kiedy automat da sygnał wrzucamy odsączone rodzynki.

Używając pszennej mąki typu 500 uzyskujemy lekki biały tost ze słodkimi rodzynkami. Chleb pasuje świetnie do kanapek z białym serem czy jako przekąska do herbaty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak