Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek makowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

maku 1 szklanka
margaryny 0,5 kostki
cukru pudru 3/4 szklanki
mąki pszennej 3/4 szklanki
proszku do pieczenia 1 łyżka
gęstej śmietany 2 łyżki
jajko 2 sztuki
cynamonu 0,5 łyżki
orzechów włoskich 2 łyżki
rodzynek 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek makowy

Mak przelać wrzątkiem i wyparzyć.Odcedzić.Mąkę z proszkiem do pieczenia siekać z margaryna na drobne kawałeczki.Dodać jajka,mak wystudzony,śmietanę,cukier puder i cynamon.Bardzo dokładnie zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na dwie godziny.Schłodzone ciasto rozwałkować i ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem.Posypać grubym cukrem,rodzynkami i posiekanymi orzechami.Piec ok 35 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu można polukrować lub polać polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

melonik 21.05.2012 16:43
wspaniały
melonik 21.05.2012 16:43
wspaniały

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak