Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowe z orzechami i wiśniami

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kakao 3 łyzki
mąka pszenna 200 g
cukier 100 g
jajko 2
margaryna do pieczenia 150 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
woda 4 łyżki
orzechy garść
wiśnie bez pestek

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe z orzechami i wiśniami

Margarynę roztopić, dodać kakao i posiekane orzechy. Wiśnie (najlepiej z kompotu, mały słoik) odsączyć dobrze z soku (najlepiej wylać na sitko kilka godzin wcześniej) a następnie pokroić na pół lub 4 części.
Jajka ubić z cukrem na sztywną masę (jak na biszkopt) a następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Dodać następnie po trochu ostudzoną masę kakaową i delikatnie wymieszać, na końcu dodać pokrojone wiśnie - z nimi najlepiej już wymieszać ciasto dużą łyżką.
Ciasto przelać do małej formy do babki lub keksówki i piec ok. 50 minut w temp. 180stopni do suchego patyczka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ronald88 02.05.2012 14:35
super
Hanna5 02.05.2012 11:39
super i z wisienkami mniam
Robert10 01.05.2012 21:58
smakowite
agunesu 01.05.2012 20:42
uwielbiam czekoladowe ciasta!
doniiiaaa 01.05.2012 19:58
pyyycha :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak