Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pesto z olejem lnianym

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

orzeszki pini (prażone) 4 łyżki
bazylia świeża 40 listków
czosnek ząbki 2
olej lniany 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Pesto z olejem lnianym

Kroki postępowania

1
Bazylię szatkujemy i wrzucamy do moździerza.
Krok 1 - Pesto z olejem lnianym foto
2
Czosnek drobno kroimy i dodajemy do bazylii. Solimy.
Krok 2 - Pesto z olejem lnianym foto
3
Orzeszki piniowe prażymy kilka minut na patelni.
Krok 3 - Pesto z olejem lnianym foto
4
Zarumienione dodajemy do reszty składników.
Krok 4 - Pesto z olejem lnianym foto
5
Całość dość dokładnie ucieramy w moździerzu. Może to potrwać kilka minut. Pod koniec dodajemy olej lniany. Ponownie ucieramy.
Krok 5 - Pesto z olejem lnianym foto
6
Mamy gotowy sos Pesto.
Krok 6 - Pesto z olejem lnianym foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

TyTaN 25.09.2012 21:46
bardzo dobre
Beata73 04.08.2012 13:40
bardzo lubię pesto!
aginaa 02.05.2012 21:10
uwielbiam pesto :)
SmacznaPyza 02.05.2012 14:52
stosunkowo dużo orzeszków jak na taką ilość bazylii i oleju, ale kwestia gustu
Sroczka 01.05.2012 20:48
Nie robiłam jeszcze sama pesto. Ale zrobię.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak