Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułka z rodzynkami i jabłkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia 25 dag
mąka przenna 25 dag
drożdże 4 dag
żółtko jajek 3
sól szczypta
cukier 4 łyżki
mleko 1 szklanka
miód prawdziwy 3 łyżki
jajko 1
masło 10 dag
rodzynki 10 dag
jabłka 2
olej roślinny

Przepis i sposób przygotowania na: Bułka z rodzynkami i jabłkami

Masło wystawić z lodówki by było miękkie, w ogóle wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę. Drożdże rozrabiamy z mlekiem, mieszamy z mąką, solą, następnie dodajemy sól, żółtka jaj, cukier, miód, po kawałku dodajemy miękkie masło. Wyrabiamy ciasto. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, razem z rodzynkami dodajemy je do ciasta, ponownie wyrabiamy. Jajko rozbijamy.Blaszkę smarujemy tłuszczem i wykładamy ciasto. na wierzch smarujemy jajkiem. Pieczemy ok 50minut w temperaturze 180stopni. Należy sprawdzać wykałaczką czy bułka w środku jest upieczona.
SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 12.09.2015 16:45
apetyczna bułka
ElizaT 21.01.2013 09:02
pomysłowa
Kuchareczka2 30.09.2012 09:38
znakomita
Norgiusz 11.09.2012 03:42
extra
treonina 07.07.2012 11:45
pycha!
monika1968 06.07.2012 11:56
Muszę wypróbować :)
manaika 15.06.2012 14:35
super!
cukiereczek 01.06.2012 08:31
apetyczne
cooleczka 11.05.2012 17:55
pożywne
Anna152 05.05.2012 07:16
mniam mniam
pierniczkowo 02.05.2012 09:31
pycha:)
Betka 02.05.2012 08:11
Pycha!;))
Kikiriki 01.05.2012 22:14
fajne
parysek10 01.05.2012 13:19
lubię takie domowe pieczywo
Patrycja35 01.05.2012 12:42
super wyglada i pewnie tak samo smakuje
Ewa6274879 01.05.2012 11:47
pyszna z masełkiem :)
anja3107 01.05.2012 11:25
mniam
Hanna5 01.05.2012 11:11
wygląda smacznie
motyl 01.05.2012 10:56
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak