Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kilimandżaro Cafe

4.0
(25)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO KAWOWE;
jajko 8
cukier 200 g
mąka 7 łyżek
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jabłka 3
galaretka wiśniowa 2
margaryna 2 łyżki
Masa budyniowa:
mleko 1/2 l
cukier kryształ 1/2 szklanki
żółtko jajek 2
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
margaryna 1 kostka
karmel
miód 1 łyżka
cukier kryształ 3 łyżki
margaryn 50 g
Do dekoracji:
wiórki kokosowe
kawa rozpuszczalna 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kilimandżaro Cafe

Kroki postępowania

1
Białka ubijamy na sztywną piane ,dodajemy cukier i ubijamy jeszcze około 5 minut. Następnie dodajemy żółtka, a pod koniec ubijania zwalniamy obroty miksera i dosypujemy mąki z proszkiem do pieczenia i kawą. Wylewamy ciasto do blaszki wyłożonej posmarowaną oljeem i obsypaną mąką folią aluminiową . Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175 stopni C przez 20 -25 minut. Po upieczeniu wyciągamy, studzimy , a następnie przekrawamy na dwie części.
Krok 1 - Kilimandżaro Cafe foto
2
Robimy budyń:
W 1 szklance mleka mieszamy mąkę ziemniaczaną ,pszenną i żołtka z cukrem. Drugą szklankę mleka gotujemy ,a następnie wlewamy do niego rozmącone składniki. Gotujemy gęsty budyń. Studzimy. Miksujemy margarynę , a następnie łączymy z budyniem.
Krok 2 - Kilimandżaro Cafe foto
3
Jeden blat ciasta wkładamy do blaszki.
Krok 3 - Kilimandżaro Cafe foto
4
Masa jabłkowa; jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Smażymy chwilę na margarynie. Następnie dodajemy 2 galaretki i dalej smażymy by galaretki się połączyły z prażonymi jabłkami. Jeszcze gorącą mase wykładamy na blat ciasta.
Krok 4 - Kilimandżaro Cafe foto
5
Na masę jabłkową wykładamy masę budyniową . Przykrywamy drugim blatem ciasta, lekko dociskając.
Krok 5 - Kilimandżaro Cafe foto
6
Z miodu, cukru i margaryny robimy karmel, podgrezwając składniki w rondelku. Polewamy ciasto. Posypujemy pokrojonymi drobno orzechami włoskimi i wiórkami kokosowymi.
Krok 6 - Kilimandżaro Cafe foto
7
Gotowe ciasto idealne do niedzielnej i nie tylko kawki.
Krok 7 - Kilimandżaro Cafe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 23.05.2016 18:24
ciekawe ciasto
Grazyna0211 08.04.2016 10:15
świetne ciasto
Habibi 10.10.2015 07:19
przymierzam się do upierzenia chyba z 5 lat i jakoś nie mogę się zabrac, a ciacho jest super :)
Róża1 20.06.2015 12:06
Wspaniałe ciacho !!!!!!!!!!!!!!!!! nazwa też super :-)
anilewe13
anilewe13 23.01.2015 18:24
Pyszne ciasto
Motorek 23.01.2015 16:27
smaczne ciasto
AnielskaSlodycz 20.01.2015 12:28
zrobię takie napewno:)
mirosława4 06.01.2015 19:33
apetyczne ciasto
IZABELA29 26.12.2014 14:08
Pyszne polecam
ben-ka 22.12.2014 15:30
Jaka szkoda,że nie można się poczęstować.......aż zasysa mnie na sam widok:)
Aleksandra/Olcia 15.12.2014 19:02
mniam mniam
agnieszka214 11.12.2014 17:38
ciekawa jestem smaku
Margo1 01.12.2014 08:07
przepyszne ciasto
ben-ka 29.11.2014 09:08
Ale mam chęć na takie ciasto.......
IwonaKa 08.10.2014 22:56
ale super ciacho,nie jadłam jeszcze
Jagódka77 01.10.2014 15:41
wygląda pysznie, chętnie wypróbuję przepis
as28 19.09.2014 13:49
mniam mniam
as28 21.08.2014 13:56
mniam mniam
Kuchenka 12.08.2014 17:06
bardzo ładnie wygląda
Klausia 14.12.2013 11:57
fantastyczne ciacho do wypróbowania :)
rjustysia 24.06.2013 11:23
wygląda rewelacyjnie :)
alaaa 27.01.2013 10:43
ciekawe ciasto
Wacław 14.11.2012 09:57
mniamuśne,idealne do kawki !
edyta44 07.11.2012 21:59
pycha
Pietruszka 27.09.2012 12:55
wygląda bardzo smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak